24 Maart 2025

Hoe Sana's verleden haar heden vormt

Sana’s verhaal begint in Afghanistan, het land waar zij geboren werd en het leven van haar ouders bestond uit hoop en ambitie. Haar vader was diplomaat bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, haar moeder docent op de kunstacademie. Het was een tijd waarin vrouwen in Afghanistan gemengde scholen bezochten en met rokken naar school gingen. Maar alles veranderde voor hen door de politieke onrust en oorlog. Sana was zes maanden oud toen haar ouders met haar en haar oudere zus vluchtten, op zoek naar een toekomst die in hun eigen land niet meer bestond.

Nederland werd hun nieuwe thuis, een plek waar ze vanaf niets een leven moesten opbouwen. Hier groeide Sana op in Noordwijk, met ouders die, ondanks alle uitdagingen, een eigen naaiatelier openden. Het atelier werd twintig jaar lang een sociaal hart van de buurt, waar klanten niet alleen kwamen voor kledingreparaties, maar ook voor een kop koffie en een praatje. Het atelier sloot drie jaar geleden, na het overlijden van Sana’s vader, maar haar moeder is nog steeds actief vanuit huis voor vaste klanten – een toonbeeld van kracht en veerkracht.

Deze veerkracht is de basis van Sana’s instelling. “Het idee van ‘dat kan ik niet’ bestaat niet,” vertelt ze. “Als je iets echt wilt en er hard genoeg je best voor doet, lukt het meestal wel. Dat leer ik ook mijn zoontjes.” Die mentaliteit heeft ze van haar ouders meegekregen. Ze zag hoe zij vanaf nul opnieuw begonnen in een onbekend land en zich niet lieten tegenhouden door obstakels. Tevens werd Sana door het verlies van haar vader met haar neus op de feiten gedrukt: het leven is kostbaar. “Ik heb geleerd om bewust te leven en keuzes te maken die daaraan bijdragen. De manier waarop mijn vader in het leven stond en zijn overlijden heeft me doen inzien dat je je leven moet inrichten op een manier die jou gelukkig maakt. Een bewust leven waarin goed voor jezelf zorgen, tijd doorbrengen met mijn dierbaren, plezier en mijn ambities een groot onderdeel zijn. Alles mag naast elkaar bestaan.”

Onafhankelijkheid
Sana vult aan dat niet lanterfanteren en het creëren van een bepaalde basis en daarmee het bereiken van onafhankelijkheid voor haar van groot belang zijn. Dit stelt haar in staat om altijd keuzes te maken, gebaseerd op haar eigen waarden. “In de ogen van mijn ouders was een studie daarin wel een soort basis,” vertelt Sana. “Dat je daar altijd op kon terugvallen, zodat je niet afhankelijk zou zijn van je partner bijvoorbeeld.” Sana zegt dat ze haar onafhankelijkheid in combinatie met de ruimte om vrij te mogen zijn in wie je bent en waar je voor staat, enorm belangrijk vindt en waardeert dat dit mogelijk is. Maar ze voegt daaraan toe: “Leven is meer dan alleen werken en onafhankelijk zijn. Het gaat juist ook om plezier. De generaties voor mij hebben zoveel opgeofferd, zoveel leed meegemaakt, dat ik dankbaar ben dat ik kan kiezen voor een leven waarin ambitie en geluk hand in hand gaan. Daarom ben ik dankbaar voor een werkgever als INNSO.”

“Leven is meer dan alleen werken en onafhankelijk zijn. Het gaat juist ook om plezier. De generaties voor mij hebben zoveel opgeofferd, zoveel leed meegemaakt, dat ik dankbaar ben dat ik kan kiezen voor een leven waarin ambitie en geluk hand in hand gaan. Daarom ben ik dankbaar voor een werkgever als INNSO.”


De ladder beklommen

Sana’s pad naar haar huidige rol bij INNSO is er één van toewijding en doorzettingsvermogen. Ze begon haar carrière op het mbo als Juridisch Medewerker, waarna ze haar studie vervolgde met Hbo Rechten en uiteindelijk haar Master Rechtsgeleerdheid afrondde aan de Vrije Universiteit. “De hele ladder beklommen,” zegt ze met een glimlach. Hoewel het van de buitenkant lijkt alsof alles haar gemakkelijk afging, was het zeker niet altijd rozengeur en maneschijn. “Je hebt mij niet zien strijden hoor, om vier uur ‘s nachts in m’n kantoortje, haha,” vertelt ze. Het combineren van een studie met werk vroeg niet alleen om doorzettingsvermogen, maar ook concessies op sociaal vlak. En toen er een kindje kwam, werd het nóg hectischer. Ondanks de uitdagingen is haar vastberadenheid nooit verdwenen, en diezelfde vastberadenheid leidde haar naar haar huidige succes.

Een zelf vormgegeven reis
Met werkervaring bij een notariskantoor, de rechtbank en het Juridisch Loket kwam ze in 2019 bij INNSO als jurist Telecom.

Vanaf dat moment had ze niet kunnen voorspellen dat ze vijf jaar later bedrijfsjurist zou zijn – en die functie zelf zou vormgeven. “Ik dacht altijd dat zo’n rol pas mogelijk zou zijn voor iemand met meer ervaring, of dat eerst een senior die functie moest opzetten. Maar INNSO verraste me.” Het begon met een open en eerlijke dialoog met Leon, haar manager. Sana had het gevoel dat er meer in haar zat, dat ze verder wilde groeien. Ze overwoog zelfs om extern te kijken. Maar in plaats van haar te verliezen, dachten collega’s met haar mee. “Wat kunnen we hier voor je betekenen?” Samen werd gekeken naar wat mogelijk was. “Dat zeiden ze vanaf het begin bij INNSO: wees gewoon eerlijk. Dat vertrouwen heeft me geholpen om mij uit te spreken over mijn twijfels over mijn toekomst bij INNSO. En nu mag ik mijn rol helemaal zelf vormgeven. Het is spannend, nieuw, maar ook ontzettend leuk!

Vrijheid, vertrouwen en menselijkheid
Wat Sana onderscheidend vindt aan het werken bij INNSO, is de cultuur van vertrouwen en menselijkheid. “Ik mag hier mijn eigen weg vinden en volledig mijzelf zijn. Als mijn hoofd om vier uur ’s middags niet meer werkt, kijkt niemand mij raar aan als ik naar huis ga. Het gaat erom dat je je werk doet op een manier die bij je past.”

Ze waardeert vooral de openheid in de organisatie. “Als iets niet goed voelt, kun je dat bespreken. Er wordt oprecht gevraagd hoe het met je gaat. Dat vertrouwen en die vrijheid zorgen ervoor dat mijn werk helemaal in lijn staat met het leven dat ik wil leiden. De cultuur binnen INNSO trekt ook weer medewerkers aan met prettige persoonseigenschappen, dat zijn vaak ook mensen met eigenschappen die ik graag om mij heen heb.”

Kansen grijpen
Sana is zich bewust van het contrast tussen haar huidige leven en wat haar werkelijkheid had kunnen zijn als haar ouders niet naar Nederland waren gevlucht. “De situatie rondom vrouwen in Afghanistan is momenteel schrijnend. Er zijn daar zoveel talentvolle, dappere vrouwen , die worden beperkt in hun mensenrechten. Hier in Nederland heb ik kansen gekregen die voor veel mensen in de wereld niet vanzelfsprekend zijn, en ik grijp die daarom graag met beide handen aan. Ik houd van nieuwe uitdagingen en groei, dan heb ik vaak zoiets van: we gaan het gewoon doen, er iets moois van maken en zorgen dat we er plezier in hebben. Daar krijg ik juist energie van. The sky is the limit!”

Word jij Sana’s nieuwe collega? Bekijk hier onze vacatures!