7 Juli 2025

INNSO leidt uitvoering Stationswerk en Aanraakveiligheid voor Alliander: Samen bouwen aan een veilig en toekomstbestendig energienet

Onze rol: INNSO als spil in de uitvoering INNSO is verantwoordelijk voor de uitvoering van een aanzienlijk deel van dit programma en neemt de regierol op zich. Daarbij werken we nauw samen met onze partners om niet alleen de operatie soepel te laten verlopen, maar ook om risico’s beheersbaar te houden, draagvlak te creëren en de maakbaarheid van oplossingen te borgen. Wij geloven dat échte vooruitgang ontstaat in de voorbereiding: in zorgvuldig ontwerp, realistische planning en open communicatie. Juist daarin maken we het verschil, vóór de eerste schop de grond in gaat. Samenwerking als fundament Deze opdracht is tot stand gekomen vanuit vertrouwen, gezamenlijke visie en de wil om samen iets groots mogelijk te maken. Met Alliander als opdrachtgever en sterke partners als RPS, OMEXOM, IA Groep en Movares realiseren we een integrale aanpak waarin kwaliteit, veiligheid en uitvoerbaarheid centraal staan. We delen de overtuiging dat complexe uitdagingen alleen opgelost kunnen worden door samen te bouwen aan voorspelbare processen, gedragen besluiten en schaalbare oplossingen. Vooruitkijken: wat deze samenwerking mogelijk maakt De energietransitie vraagt veel van het Nederlandse net. In de komende jaren wordt in één op de drie straten in Nederland gegraven, dient 60.000 tot 80.000 kilometer aan nieuwe kabel tracés gecalculeerd en ontworpen te worden en zijn er 50.000 locaties voor nieuwe spanningsstations nodig. Dit programma is dus geen eindpunt, maar een belangrijk vertrekpunt. Een voorbeeld van hoe je met de juiste partners en de juiste intentie grote stappen kunt zetten. De toekomst vormgeven doe je samen We zijn trots op het vertrouwen van Alliander en op de samenwerking met onze partners. Dit project is ons gezamenlijke vertrekpunt waarbij we bijdragen aan veiliger Nederland én aan een elektriciteitsnet dat klaar is voor de toekomst

Programma Stationswerk en Aanraakveiligheid voor netbeheerder Alliander is officieel uit de startblokken. Samen met partners RPS, OMEXOM, IA Groep en Movares heeft INNSO de aanbesteding gegund gekregen en mag de combinatie onder regie van INNSO 60% van deze omvangrijke opdracht uitvoeren. De komende drie jaar (met een optie tot verlenging van tweemaal één jaar) gaan we met toewijding, vakmanschap en samenwerking aan de slag om het Nederlandse elektriciteitsnet veiliger en toekomstbestendig te maken.

De aanleiding vormt een incident in 2003 in Amsterdam, waarbij een hond werd geëlektrocuteerd door kortsluiting in een lantaarnpaal. Uit onderzoek is op 22 september 2022 een nieuwe regel gemaakt: het Codebesluit veiligheid van bestaande laagspanningsnetten. Deze regel is gemaakt door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Door een aanpassing in de regels (de Netcode elektriciteit) is nu duidelijker wat er moet gebeuren om het laagspanningsnet veilig te houden. Een laagspanningsnet is veilig als de spanning die je kunt aanraken niet hoger is dan 50 volt. Als er iets fout gaat en de spanning toch hoger wordt dan 50 volt, moet het systeem binnen 5 seconden automatisch worden uitgeschakeld. Voor risicogebieden geldt een aanraakspanning van 25 volt.

Uiterlijk 22 september 2027 moeten alle laagspanningsnetten in Nederland, ontworpen en aangelegd voor 1 april 2018, voldoen aan deze aangescherpte eisen. Voor INNSO en haar partners is dit project méér dan een technische opgave. Het is een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het gaat om veiligheid, betrouwbaarheid en toekomstgericht denken. We brengen onze expertise in om een zichtbaar verschil te maken in het dagelijks leven van mensen; in wijken, steden en op straat.

Omvang en complexiteit van de opdracht
De opdracht bestaat uit het aanraakveilig maken van circa 1.800 stations en 4.500 verbindingen in de dichtbevolkte stedelijke regio’s Amsterdam, Nijmegen en Hilversum. Deze netten zijn sterk vermaasd, wat het werk complex maakt: meerdere voedende middenspanningsruimtes vragen om slimme coördinatie en nauwkeurige uitvoering. Naast het verbeteren van de veiligheid, wordt ook ingezet op ontmazen en toekomstgerichte capaciteit, een noodzakelijke stap om het net toekomstbestendig te maken in het teken van de energietransitie. De totale opdrachtwaarde bedraagt €57 miljoen, verdeeld over twee raamcontracten.

We zullen vanuit netcalculaties oplossingsrichtingen ontwikkelen, die we vervolgens uitwerken in definitieve- en uitvoeringsnetontwerpen. Oplossingen als zekeringswisselingen, kabelwerken en plaatsing van nieuwe stations zijn allen mogelijk. Naast de calculaties en ontwerp zijn we verantwoordelijk voor omgevings- en stakeholdermanagement, aanvraag van vergunningen, bestellen van materialen en verkeersmaatregelen. De complete voorbereiding, klaar voor uitvoering in de wijk.

Onze rol: INNSO als spil in de uitvoering
INNSO is verantwoordelijk voor de uitvoering van een aanzienlijk deel van dit programma en neemt de regierol op zich. Daarbij werken we nauw samen met onze partners om niet alleen de operatie soepel te laten verlopen, maar ook om risico’s beheersbaar te houden, draagvlak te creëren en de maakbaarheid van oplossingen te borgen. Wij geloven dat échte vooruitgang ontstaat in de voorbereiding: in zorgvuldig ontwerp, realistische planning en open communicatie. Juist daarin maken we het verschil, vóór de eerste schop de grond in gaat.

Samenwerking als fundament
Deze opdracht is tot stand gekomen vanuit vertrouwen, gezamenlijke visie en de wil om samen iets groots mogelijk te maken. Met Alliander als opdrachtgever en sterke partners als RPS, OMEXOM, IA Groep en Movares realiseren we een integrale aanpak waarin kwaliteit, veiligheid en uitvoerbaarheid centraal staan. We delen de overtuiging dat complexe uitdagingen alleen opgelost kunnen worden door samen te bouwen aan voorspelbare processen, gedragen besluiten en schaalbare oplossingen.

Vooruitkijken: wat deze samenwerking mogelijk maakt
De energietransitie vraagt veel van het Nederlandse net. In de komende jaren wordt in één op de drie straten in Nederland gegraven, dient 60.000 tot 80.000 kilometer aan nieuwe kabel tracés gecalculeerd en ontworpen te worden en zijn er 50.000 locaties voor nieuwe spanningsstations nodig. Dit programma is dus geen eindpunt, maar een belangrijk vertrekpunt. Een voorbeeld van hoe je met de juiste partners en de juiste intentie grote stappen kunt zetten.

De toekomst vormgeven doe je samen
We zijn trots op het vertrouwen van Alliander en op de samenwerking met onze partners. Dit project is ons gezamenlijke vertrekpunt waarbij we bijdragen aan veiliger Nederland én aan een elektriciteitsnet dat klaar is voor de toekomst.