15 Februari 2024

Stroomlijnen van samenwerking: Het pad van een Omgevingsmanager in de energietransitie

Scroll

Geschreven in samenwerking met: Anne Visser – Omgevingsmanager. Datum: 14-03-2024.

Dit is een interview met Anne Visser, Omgevingsmanager bij INNSO in opdracht van Liander. Met haar expertise en betrokkenheid speelt zij een cruciale rol in het toekomstbestendig en veilig maken van het elektriciteitsnet in Amsterdam. We zullen met Anne praten over haar rol als Omgevingsmanager, haar ervaringen binnen INNSO, en de uitdagingen en hoogtepunten die zij tegenkomt in haar werk. Laten we het gesprek beginnen!

Kun je ons iets meer vertellen over je rol als Omgevingsmanager? 

“Vanaf half september vorig jaar ben ik bij INNSO gestart als Omgevingsmanager bij Liander. Een functie die zich richt op het toekomstbestendig en veilig maken van het Amsterdamse elektriciteitsnet. Mijn voornaamste taak is het onderhouden van de relatie met verschillende stakeholders, waarbij de gemeente de grootste stakeholder is. In een notendop richt ik mij vooral op het vinden van locaties voor nieuwe middenspanningsruimtes in de stad. Na akkoord op de locatie, start de uitvoering buiten en informeer ik de omgeving over de werkzaamheden.”

Je werkt voor Liander in opdracht van INNSO, hoe ervaar je de verbondenheid met INNSO?

“INNSO is een prettig bedrijf om voor te werken. INNSO brengt veel ervaring en expertise mee uit de telecomwereld, waar veel raakvlakken zijn met de opgave van de energietransitie. Het team van INNSO bij Liander is vrij groot, maar ik merk geen enkel verschil tussen de ‘INNO-mensen’ en de eigen mensen van Liander. Het is een prettig en deskundig team om mee samen te werken.”

Wat neem jij mee vanuit je ervaring in je huidige rol?

“Hiervoor heb ik vier jaar voor BAM in de aanbestedingen gewerkt. Een dynamische functie waarin veel samen moest komen in korte tijd. Wat ik meeneem is het versimpelen van complexe materie tot de kern, om vervolgens met de nodige creativiteit en daadkracht verder te komen in wat er gebeuren moet.”   

Wat sprak je het meeste aan in deze functie?

“Dat de functie niet in kannen en kruiken gegoten is. Ik ben bekend met omgevingsmanagement vanuit infraprojecten die al in uitvoering zijn of tenders die naar uitvoering gaan. Dit is een functie die veel meer behelst. Het gaat naast relaties onderhouden ook over nieuwe processen bedenken en uitrollen. Zien wat werkt en wat niet en uniform maken wat werkt, om zo uiteindelijk snelheid te maken in deze zeer urgente opgave van de energietransitie.”

Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit?

“Mijn werkdag bestaat voor een groot deel uit afstemming met mijn directe collega’s binnen Liander: andere omgevingsmanagers en engineers. Hoe beter wij buurtplannen en projecten voorbereiden, hoe soepeler de afstemming met de gemeente Amsterdam verloopt. Met laatstgenoemde heb ik dan ook vaak contact. Wat ik allemaal doe op een dag is behoorlijk veelomvattend, zowel op product- als procesniveau. Dit bestaat enerzijds uit overleggen, afstemmingen en dit voorbereiden en anderzijds ben ik bezig met nieuwe producten maken die we in het werk gebruiken en inzicht geven in hoe onze nieuwe processen eruit komen te zien.”

Wat zijn momenteel jouw grootste uitdagingen?

“Geschikte locaties vinden om de nodige middenspanningsruimtes te kunnen plaatsen. Hiervoor is een aanpak nodig die gericht is op samenwerking met de Gemeente Amsterdam, waarbij we buurtplannen integraal benaderen en gezamenlijke startbijeenkomsten organiseren. Hierdoor werken we efficiënter en zien we de samenhang tussen verschillende locaties. Dit voorkomt dat we locaties afzonderlijk beoordelen en hier te lang over doen. Een heel diverse en uitdagende job!”

Wij hebben altijd ruimte voor nieuw talent. Zowel voor jong, aanstormend talent als voor ervaren specialisten in het vak. Zie jij jezelf, net als Anne Visser als Omgevingsmanager, de verbinder in vergelijkbare complexe projecten zijn? Bekijk de vacature voor Omgevingsmanager en neem contact met ons op.

Blogs

Volg ons op LinkedIn

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, verhalen, projecten en vacatures van INNSO door ons te volgen op LinkedIn.

LinkedIn